„Възразявам срещу публикуван от някои сайтове преразказ на пациентка на МБАЛ-Монтана за показано лошо отношение към нея и за предполагаемо източване на здравната каса. В думите й не се съдържа никаква истина, а после считам за нередно да се съобщава едностранчиво само нейната гледна точка”, заяви изпълнителният директор на болницата д-р Тони Тодоров.

След разпоредена вътрешна проверка е установено, че от август насам пациентката Ирина Иванова Николова  постъпва за пети път в различни звена на областната болница, въпреки изразеното от нея в публикацията „недоверие в методите на лечение” и регламентираната законова възможност за свободен избор на друго здравно заведение на територията на страната.

От 7 ноември тя е в отделение „Уши, нос, гърло”, в добро общо състояние, афебрилна, без температура, като при постъпването си не е била в животозастрашаващо състояние, както се твърди в сайта, заяви лекуващият я екип.

Подозренията на г-жа Николова за източване на здравната каса при предишното й постъпване в кардиология на 19 октомври и изписването й на следващия ден категорично не отговарят на истината, тъй като клиничната пътека номер 56 „Ритъмни нарушения на сърцето”, по която е настанена, е еднодневна и не предполага по-дълъг болничен престой, ако състоянието на пациента не се е  влошило. Освен това тя е изразила сама настойчиво желание да бъде изписана и лекарите са преценили, че може да си отиде в къщи. На тръгване от отделението обаче г-жа Николова не е изпълнила задължението си да се изпише от системата на регистратурата на болницата и затова формално пътеката се е водила незатворена. Поради този факт здравната каса няма да заплати на болницата за еднодневното й лечението и не само че няма да бъде източена, ами МБАЛ-Монтана ще претърпи финансова загуба в размер на над 300 лева поради неплащането на тази клинична пътека, заявиха от ръководството на болницата.

« Назад