Монтана бе домакин на научно-практична конференция по неонатология. В рамките на събитието се включиха 130 участници - хабилитирани лица и водещи неонатолози от страната, които изнесоха научни лекции по проблемите, храненето и лечението на новородени и деца до 2-годишна възраст. Форумът се проведе на 8 април.

Водещ организатор на събитието в Монтана за професионалната медицинска общност беше отделението по неонатология на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД, което по този начин отбелязва 30 години от създаването си.

Изпълнителният директор на МБАЛ - Монтана д-р Тони Тодоров приветства участниците и изрази задоволство, че именно в Монтана, където няма научни институти и звена, както и висши училища, се провежда тази научна конференция по неонатология.

„Считам този избор за признание и оценка на това, че с положените усилия на ръководството на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев”, акционерите в лицето на Министерството на здравеопазването и общините в област Монтана и на екипа от неонатолози ние изградихме най-добре оборудваното отделение по неонатология в цяла Северозападна България. Имаме апаратурата като във водещите клиники по неоталотогия в страната. Тук се прилагат същите методи и алгоритми за лечение на новородени и недоносени бебета, както в клиники от по-висока степен, на които могат да разчитат и се доверяват хората от целия Северозападен регион”, каза в приветствието си д-р Тодоров.

Поздравления поднесоха още областният управител на Монтана Ивайло Петров и председателят на общинския съвет в Монтана Иво Иванов, които изразиха и човешката си признателност към медицинските специалисти в отделението, където са обгрижвани и техните деца.

С научни презентации участваха доц. Р. Георгиева от Клиника по неонатология –СБАЛДБ-София,  доц. Мария Георгиева от клиниката във Варна, д-р Вакрилова от Клиника по неонатология -Майчин дом –София. За първи път тук се проведе среща на акушерки, медицински сестри в родилни отделения и психолози. Със свои щандове участваха медицински фирми, които представят продукти в областта на медицината и грижата за най-малките пациенти.

Със сълзи на умиление у частниците бе посрещната кулминацията на събитието, когато след излъчен кратък филм за историята на отделението деца – пациенти на възраст от няколко месеца до няколко години, дефилираха заедно със своите родители в залата и получиха аплодисменти и подаръци.

Разплакана от вълнение, завеждащата отделението по неонатология в МБАЛ-Монтана д-р Антоанета Блажева каза, че да работиш в това отделение коства огромен разход на физическа и психическа енергия, а трябва да се работи с часовникарска точност.

Изпълнителният директор връчи на юбилярите почетен плакет и грамота, а д-р Блажева благодари на всички свои колеги, работили през 30-годишната история на отделението по неонатология в Монтана, и награди с почетни грамоти дарители на отделението –Националният археологически музей-София, Ротари клуб и фирми от Монтана.

 През последните години броят на новородените в Монтана се задържа около 700 на година, като отделението избират и родилки от цяла Северозападна България. Тенденцията е да нараства процентът на проблемните и недоносени бебета, като вече всяко 10-то новородено е пациент на неонатологията.

« Назад