11.май 2016 г.

Новоизграден параклис изцяло с дарения в областната болница в Монтана бе осветен на 11 май - денят, в който църквата почита светите братя Кирил и Методий и е храмовият празник на все още единствения засега действащ храм в града ни.

Параклисът в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД обаче носи името на друг светец – Свети Иван Рилски – закрилник и небесен покровител и на българските лекари. През 1995 г. по инициатива на Българския лекарски съюз денят на св. Иван Рилски – 19 октомври, става ден и на българските медици.

Богослужението води Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп в съслужение на отци от Монтанско.

На първата служба в новата света обител гости бяха кметът на община Монтана Златко Живков, председателят на Общинския съвет Иво Иванов, заместник-кметът Станислав Станоев, дарители, лекари и медицински специалисти, миряни.

„Монтана може да се радва и духовно да тържествува, че вече има храм, наречен на този великан на духа – Преподобния Свети Иван Рилски Чудотворец, закрилникът на българския народ и държава.  Църквата ни учи да се ползваме не от материалното, а от духовното, а пустинникът Свети Иван Рилски с делото си е най-вдъхновяващият пример, който диктува в сърцето на човеците да подражават на Исус Христос, да трупат дарове на небесата, а не тук на земята.  Всеки, който строи храм на земята, си строи жилище на небето”, припомни в проповедта си епископ Поликарп.

Параклисът е граден за малко повече от половин година. Средствата са събрани от дарители от Монтана и цялата страна, с които болницата има партньорски отношения. Иконостасът е дело на дърворезбаря  Чавдар Антов, предстои отвътре да бъде довършен като се поставят дарените икони.

„Изградихме този скромен Божи дом в двора на областната болница за пациенти и лекари, за да намират надежда и закрила. Ние използваме най-съвременните медицински методи за лечение на нашите пациенти, но и малко  помощ свише ще ни дава упование и духовна подкрепа в по-тежки моменти”, каза изпълнителният директор на болницата д-р Тони Тодоров.

Д-р Тодоров изказа сърдечна благодарност на основните дарители, които помогнаха и участваха в изграждането на параклиса: „БКК”, „ПГС-М” ООД,     „Металстрой инженеринг, „Ахат”, ”Ирели”, „Фелт хюс”, „Колор –М”, ЕТ "Иван Василев - Вибрострой 99”, „ВиК строй”, „Балкан”, „Нова Деница”, „Валка” ЕООД, „Арсов 90”, „Балкан хидро”, „Елина”, „ Петромел”, Асет банк,          община Монтана, Ротари клуб, телевизия „Монт – 7”, както и на фармацевтични компании контрагенти на болницата като „МТИ”, „Медекс”, „Марвена”, „Бикомед” и много други.

« Назад