14 юни 2016 г.

Втора за тази година седмица на отворените врати, посветена на борбата с туберкулозата, обяви МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД, Монтана. Едноседмична кампания „отворени врати” имаше и през месец март, когато се отбелязва Международният ден за борба с „жълтата гостенка”.

От 13 до 17 юни, от 8 до 13 часа, в най-голямата областна болница в Северозапада всеки може да провери своя статус, съобщи д-р Цветан Петров, специалист в  отделението по пневмология и фтизиатрия .

Прегледите са напълно безплатни, не се изисква направление от личен лекар. Приканват се, дори да нямат видими симптоми, социално слаби хора, които нямат здравни осигуровки, да се възползват от безплатните прегледи, тъй като поради финансовите си затруднения те по-трудно имат достъп до каквато и да е медицинска помощ, а и са много уязвима група по отношение на болестта туберкулоза. Лекарите ще им направят здравна анкета, изследване „манту” и ако се налага, ще направят рентгенова снимка.

Глобалният фонд за борба с туберкулоза, малария и СПИН осигурява финансиране за превенция и лечението им в България. През октомври миналата година стартира нова 3-годишна програма за намаляване на тези социално значими заболявания. В частност за болните от туберкулоза се полага напълно безплатно лечение, без значение дали имат здравни осигуровки или не. Освен това на изписан от отделението болен, който има удостоверение, че е социално слаб, се дават по 90 лева месечно за храна и лекарства в продължение на три месеца. За болните от по-тежката мултирезистентна туберкулоза се финансира 2-  годишно лечение, като първите 6 месеца те лежат безплатно в специализиран стационар в Габрово, а после 18 месеца се лекуват в домашни условия под наблюдението на лекар, който ги посещава в дома им със служебен автомобил, осигурен от Фонда, разказа д-р Петров. Програмата осигурява и средства за кампании за превенция, транспорт и възнаграждения на медицински специалисти.

Монтана е сред областите със сравнително висока заболеваемост от туберкулоза. През второто тримесечие на годината тенденцията е за спад на дела на болните благодарение на подкрепата от Глобалния фонд.

Д-р Цветан Петров сподели, че през последните три месеца по-открояващите се случаи в отделението са били ХИВ-позитивен пациент, който след лечение в специализирана клиника е долекуван тук от туберкулоза, както и друг с мултирезистентна форма на болестта, който е насочен за лечение към специализирания диспансер в Габрово.

« Назад