д-р Шарков на посещение в МонтанаЗам.- министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков и изпълнителният директор на болницата д-р Тони Тодоров провериха готовността на областната болница да въведе задължителната от 1 октомври електронна идентификация на пациентите и демонстрираха как действа системата. Тя дава възможност, ако при първоначалната регистрация пациентът остави свой телефон и инсталира безплатно приложение на апарата си, да получава информация от касата при плащане за лечение или лекарства.

Посещението на зам.министър Шарков и подуправителя на Националната здравно-осигурителна каса /НЗОК/ Иванка Кръстева бе част от рутинна обиколна из страната, чиято цел е да установи какви са проблемите, възникнали в тестовия период на системата за идентификация при регистрация на пациенти. Те се срещнаха в Монтана с управители и IT специалистите от всички болници в областите Монтана, Враца и Видин.

„Към момента няма откази на пациенти да се регистрират. Всички са наясно, че това е само цифров код и не се снемат, генерират и съхраняват отпечатъци. Ако пациент откаже да бъде регистриран, той ще бъде приет за лечение, а касата ще проверява причините и конкретния случай. При спешните случаи пръстовата идентификация няма да е при приемането, защото става въпрос за пациенти, на които първо трябва да им бъде спасен животът и после всичко останало“, подчерта зам. министър Шарков.

Новата система за регистрация започва да действа във всички болници в страната на 1 октомври.

« Назад