През декември лекари от областната болница влизат в ромски махали, за да преглеждат за туберкулоза.

         Паралелно с това от 5 до 9 декември в диспансера ще има „Седмица на отворени врати” с безплатни прегледи за туберкулоза, съобщи д-р Цветан Петров от Отделението по пневмология и фтизиатрия в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев”АД - Монтана.

         По график лекарите ще преглеждат с флурограф /подвижен рентген/ жителите на ромските квартали в Монтана, Берковица, Вършец, Долни Цибър. Чрез кметовете е създадена предварителна организация за провеждането на превенцията.

         „Не си мислете, че от туберкулоза боледуват само социално слаби или преобладаващо от етническите групи. Това е инфекциозно заболяване, което може да засегне всеки, който няма достатъчен имунитет. Имали сме болни лекари, адвокати”, каза д-р Петров.

Той препоръчва да се спазва добра хигиена, да се храним балансирано и да обръщаме внимание на симптоми като продължителна кашлица например. За прегледите не се изисква направление от личен лекар. Превенцията и лечението на туберкулозата са напълно безплатни за всеки пациент, независимо има или няма здравни осигуровки.

Разходите се поемат по Програма на Глобалния фонд за борба с туберкулоза, малария и СПИН до 2018 г. За болните от туберкулоза освен безплатно лечение, се полагат лекарства и по 90 лева за храна за три месеца след изписването от отделението, ако са социално слаби. За поразените от по-тежката мултирезистентна туберкулоза се финансира 2 - годишно лечение, като първите 6 месеца те лежат безплатно в специализиран стационар в Габрово, а после 18 месеца се лекуват в домашни условия под наблюдението на лекар, който ги посещава в дома им със служебен автомобил, осигурен от Фонда. Програмата осигурява и средства за кампании за превенция, транспорт и възнаграждения на медицински специалисти.

Монтана бележи голям напредък в справянето с болестта, има ясно изразена тенденция на спад в заболеваемостта. През тази година са открити нови 28 болни, а през 2015 г. са били 43-ма. Не може да се каже, че е тенденция, но половината от установените през тази година нови пациенти идват от Германия и Италия, където са били на работа и не са се лекували, според наблюденията на Д-р Цветан Петров.

Заболеваемостта в област Монтана е около 28 на 100 хиляди население, което е близо до най-ниското ниво от 1985 г., когато се считаше, че „жълтата гостенка” е почти победена. През 90-те години обаче заболеваемостта достигна отново до над 90 на сто хиляди жители, след това има трайна тенденция за намаляване на заболелите.

« Назад