22  март  2017 г.

Заместник - председателят на Българската академия на науките /БАН/ чл.-кор. проф. д.и.н. Васил Николов направи дарение с лични средства на отделението по неонатология  в МБАЛ-Монтана, на стойност 2700 лева.

Археологът наскоро отбелязал рожден ден и призовал поканените на партито да не му купуват подаръци, а средствата за тях да дари за благородна кауза.

Проф. Николов дойде лично в Монтана, за да донесе апаратурата, която купил с парите, след съгласуване от какво има най-голяма нужда в момента нашето отделение.

Дарението е пулсоксиметър. Това е мецинска апаратура, необходима за всеки един от малки пациенти. Осигурява навременна диагностика и грижа за децата, родени недоносени, с инфекция или с някаква аномалия.

„С пулсоксиметър следим сатурацията на бебетата. Сензорите на апарата са атравматични и проследяват сърдечната честота и насищането с кислород на бебето. Отчетената информация може да се следи от разстояние, което е много важно за бързата лекарска намеса”, каза завеждащият отделението д-р Антоанета Блажева.

Проф. Николов е учен в Националния археологически институт с музей към БАН, изследовател с много публикации на праисторическите епохи. Приятелството между научните работници и неонатолозите в Монтана датира от 2006 година, когато те даряват първия кувьоз. Вече 10 години за всяка Коледа археолозите правят дарение на отделение за недоносени бебета в монтанската болница.

Отделението по неонатология в МБАЛ-Монтана е едно от много добре оборудваните в страната. За това допринасят усилията на ръководството на болницата и на отделението, както и дарителски кампании като тази на археолозите към БАН. 

През миналата година в отделението са полагани грижи за 812 бебета, като 100 от тях не са се родили при нас, а са преведени от Видин, Лом и Берковица, подчерта д-р Блажева. Делът на недоносените бебета запазва тенденцията си и е между 10 и 13 процента. От началото на тази година са родени 130 бебета.
 

« Назад