27 септември 2017 г.

Проект на община Монтана по Програмата за трансгранично сътрудничество „България-Сърбия” Проект на община Монтана по Програмата за трансгранично сътрудничество „България-Сърбия” ще работи за подобряване на условията и качеството на здравеопазването, за обучения по семейно планиране, детско и майчино здравеопазване, изграждане на родителски умения и за здравословен начин на живот в двете гранични общини Монтана и Пирот.

От сръбска страна партньор е Центърът за социални дейности – Пирот. Общата стойност на проекта с продължителност 18 месеца е 457 000 евро, като всяка страна получава по близо 500 000 лева.

Днес кметът Златко Живков и изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД-Монтана дадоха съвместна пресконференция, на която оповестиха подробности по проекта.

  Основната дейност по нашата част от проекта е доставка на медицинско оборудване за МБАЛ-Монтана, на стойност 276 000 лева. Първата част от медицинската апаратура вече е доставена в областната болница.

По проекта са закупени респиратор, имунологичен анализатор за бърза биохимия и 8 инфузионни помпи. До ден се очаква да пристигнат инкубатор, модерен ехокардиограф и пациентски монитор. Техниката се монтира и ще бъде пусната в действие в първите дни на октомври, каза изпълнителният директор на болницата д-р Тони Тодоров.

Д-р Тодоров подчерта, че медицинското оборудване е от последен клас, както се казва на популярен език то е „мерцедесът” в медицинската техника. То ще създава още по-добри условия за работа, щадяща за пациента и по-прецизна за лекаря.

Освен за апаратура, по проекта се предвиждат обучения по семейно планиране, детско и майчино здравеопазване, изграждане на родителски умения и за здравословен начин на живот. До момента са проведени 12 семинара, на които са обучени и сертифицирани 125 медиатори по проекта. Предстои обучение на 30 млади лекари от Монтана.

 

„2017 година е особено добра за болницата в Монтана. Макар че тя е държавна и общината има съвсем малък дял от капитала й, ние помагаме постоянно, но тази година е първата в последните 20 години, в която два пъти Общинският съвет взе решение за подкрепа на болницата. Важно е, защото това е най-голямата болница в региона и тук се лекуват нашите хора. Още при приемането на бюджета съветниците гласуваха да се отделят 35 000 лева за мобилен рентгенов апарат, а през лятото одобрихме още 30 000 лв. за специална операционна маса за отделението по ортопедия. Сега имаме и нова апаратура по трансграничния проект. Всичко се прави на първо място за пациентите, но и за лекарите. Необходимо е те да имат всички условия, за да ни лекуват адекватно. Искам да подчертая, че за първа година от доста време насам болницата се разплати към общинската хазна за данък сгради и такса смет още в средата на годината. Всички натрупани стари задължения на МБАЛ също вече са погасени”, подчерта кметът Живков.

Д-р Тодоров благодари на кмета Живков за отличното сътрудничество и за  подкрепата на община Монтана за най-голямата болница в Северозапада.

« Назад