05.02.2018

В МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД – Монтана се проведе обучение на млади лекари от Монтана и Пирот. Специализираният тридневен курс е в рамките на  проект на община Монтана, с партньор Център за социална работа в община Пирот, финансиран по Програмата трансгранично  сътрудничество България – Сърбия. Основната цел на проекта е да спомага за разрешаването на демографските проблеми от двете страни на границата ни.

Пред младите медици бяха представени добри практики в сферата на неонатологията и новости в лечението на различни заболявания. Лектори бяха доц. д-р Катя Тодорова от Медицинския университет в Плевен и завеждащият на отделението по неонатология на МБАЛ „д-р Стамен Илиев” д-р Антоанета Блажева. Имаше и практическа част в отделенията по неонатология и по акушер-гинекология на областната болница. Там курсантите наблюдаваха работата на по-опитните си колеги със съвременната апаратура.

Освен обучението, по проекта е осигурена модерна апаратура за лечебните заведения в Монтана и Пирот. Основната част е насочена към отделенията по неонатология и акушер-гинекология. В рамките на проекта бе закупено оборудване за монтанската болница - последно поколение апаратура за неонатологичното и АГО-отделението на обща стойност 276 хиляди лева. То включва осем инфузионни помпи, пациентски монитор, респиратор за деца над 3 килограма, полуавтоматичен имунологичен анализатор, 12-канален ЕКГ-апарат, четири неонатологични инкубатора, съобщи изпълнителният директор на МБАЛ-Монтана д-р Тони Тодоров. За пиротската болница е закупено оборудване за гинекологията, педиатрията и неонатологията, уточни ръководителят на центъра - партньор Мария Васич. Там са доставени легла, 4D -ултразвук и друга необходима техника.

Проектът „Предотвратяване на демографския срив в трансграничния регион” приключва в края на май.

« Назад