03 април 2019 г.

Бизнесменът Петър Чакманов и съпругата му дариха билирубинометър за изследване на най-малките пациенти. С апарата, с големина колкото мобифон, се изследва неинвазивно билирубина в кръвта. Измерването е изключително щадящо, без убождане и без болка като апаратът защипва леко ушната мида и веднага отчита нивото на този показател. Той е много важен в диагностицирането на следродилна жълтеница и други патологии, дава възможност за многократно проследяване като скъсява значително пътя до поставяне на евентуална диазноза, назначаване на терапия и започване на лечение.

Дарителите не са свързани по никакъв начин с Монтана. Те обясниха избора си да направят тази добрина точно тук с това, че имат три малки внучета и че били чули прекрасни отзиви за нашето отделение от свои познати лекари.

Апаратът билирубинометър струва между 10 и 11 хиляди лева в различните фирми. Досега болницата не е разполагала с такъв апарат и се налага да се взема кръв от вената на новородените.

Емоцията от събитието беше уловена от камерата на БТв за рубриката „Вярваме в доброто“ с автор водещата на „БТв новините“ Лиляна Боянова. Гледайте предаването на 4 април, четвъртък, от 19,30 часа по БТВ.

 

« Назад