17юли 2019 г.

Изпълнителният директор на МБАЛ-Монтана д-р Тони Тодоров показа пред кмета на община Монтана Златко Живков, председателя на Общинския съвет инж. Иво Иванов, общински съветници и журналисти медицинска техника и оборудване, закупени с финансови средства от бюджета на община Монтана.

Операционна маса от последно поколение, пациентски монитор и видеоларингоскоп за отделението по хирургия, две високотехнологични легла за отделението по реанимация осигури за болницата местната власт в Монтана. Със средства от общинската хазна е направен и ремонтът на отделението по ортопедия. Одобрените от Общинския съвет и заложени в бюджета за тази година средства за болницата са в размер на 60 хиляди лева.

„Болницата е търговско дружество и общината не е длъжна да й помага, но всяка година съветниците и кметът Живков заделят средства за ново оборудване. Така лечебното ни заведение е все по-конкурентно, то стана стожер на здравеопазването в Северозападна България. Тук идват пациенти от целия Северозападен регион и те имат право да бъдат лекувани от добри доктори и с модерна апаратура”, подчерта изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ –АД,  д-р Тони Тодоров и изказа благодарност за доброто сътрудничество.

„Нашите съграждани трябва да получават най-доброто лечение. Голямо беше желанието ни да подпомогнем отделението по хирургия, защото считаме, че е то е изключително важно в едно лечебно заведение. Лекарите тук са добри, но и техниката е важна за изхода на лечението“, каза кметът Златко Живков. Той заяви, че общинската власт ще продължи да подкрепя болницата и докторите, защото те се грижат за хората на Монтана, и занапред всяка година в бюджета на общината  ще се заделят средства за нова апаратура. В знак на благодарност за усилията на лекарите в МБАЛ г-н Живков дари икона на Божията майка, за да закриля пациентите, лекарите и сестрите в хирургията.

Новата операционна маса вече е монтирана в една от залите и се ползва. За последната седмица на нея са извършени 11 тежки операции, каза завеждащият отделението по хирургия д-р Красимир Каменов.

Освен нова техника, в отделението има и нови попълнения - двама млади лекари и един специализант. Трите дами, които са избрали скалпела за своя мисия, са от София, Плевен и Украйна. „От тази болница лекарите не си тръгват, а напротив с програмата за специализанти привличаме млади колеги, които остават при нас. През последните дни подписахме четири договора за специализация на медицински сестри. Три от тях започнаха работа в детско отделение, пулмологията и хирургията”, каза още д-р Тодоров.

Председателят на Общинския съвет - Монтана инж. Иво Иванов съобщи, че от тази есен предстои общината да избере първите си студенти – стипендианти. Единият одобрен от тях ще е медик. Стипендиите от общината ще са по 2500 лв. годишно, като след завършването си младите висшисти ще са задължени да остават на работа в Монтана поне 3 години. Така младите хора ще бъдат мотивирани да остават тук, а в частност ще имам ефект и за окомплектоването на болницата с необходимите кадри”, подчерта инж. Иванов.

МБАЛ-Монтана е най-стабилната областна болница в Северозапада. Тя няма задължения, предстои увеличение на възнагражденията и заплатите се изплащат редовно, оборудвана е с модерна апаратура и лекува пациенти от трите области Видин, Монтана, Враца, подчерта отново изпълнителният директор д-р Тодоров.

 

« Назад