13.09.2019г.

Първата кампания „Седмица на отворените врати“ за превенция на туберкулозата след изтеглянето на Глобалния фонд за лечение на туберкулозата поради приключването на 10-годишната програма за България, ще се проведе от 16 до 20 септември в МБАЛ-Монтана.

Кампанията ще бъде финансирана изцяло вече от бюджета на областната болница. В изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на опасното инфекциозно заболяване МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ ще покрива разходите за труд и консумативи – анкети, физикален преглед, манту и рентгенография на преминалите през кабинета, както и последващото лечение на болните.

„Фондът си отиде, но заболяването не си е отишло. През последните две седмици сме приели 5 нови пациенти, 4-ма от които в тежка форма с директно бацилоотделяне“, съобщи завеждащият тубдиспансера д-р Цветан Петров.

Районната здравна инспекция /РЗИ/  е осигурила от Министерството на здравеопазването мобилен флурограф, с който ще бъдат извършени по график профилактични прегледи в населените места с най-много заболели в областта – Монтана, Медковец, Долни Цибър, Владимирово.

МЗ отчита като много ефективни кампаниите „Седмица на отворените врати“ за туберкулозата. От началото на тази година при двете кампании през март и юни са били анкетирани над 5000 души, от които на 3300 са извършени допълнителни прегледи и изследвания, като резултатът е открити нови 53 случая на заболяването.

« Назад