23.04.2020 г.

В МБАЛ – Монтана е направена пълна организация за лечение на пациенти със съмнения или потвърдени с корона вирусна инфекция, заяви изпълнителният директор на областната болница д-р Тони Тодоров.

 Има обособен триажен кабинет, оборудван с рентгенов апарат и възможност за лабораторни изследвания, през който преминават пациенти преди да бъдат настанени евентуално след това за лечение в някое от болничните отделения.

 Обособен е сектор към инфекциозно отделение с 14 легла, с изградена кислородна инсталация и отделни боксове за лечение на пациенти с ковид -19. При необходимост може да се ползва и останалият капацитет на инфекциозно отделение от още 22 легла, както и легла в други отделения, определени със заповед на министъра на здравеопазването.

На територията на отделението по урология, което е с временно преустановена дейност, са изградени 4 броя реанимационни поста, напълно оборудвани с реанимационни легла, респиратори, перфузори и всичко необходимо за лечението на тежко болни пациенти, нуждаещи се от белодробна вентилация/на снимките към текста/. Предвидена е възможност за още  два такива поста, ако се наложи.

Болницата има резерви и възможности, които бързо биха могли да бъдат включени при хипотечно неимоверно усложнена ситуация в страната вследствие на пандемията, увери управителят д-р Тодоров. Той съобщи, че допълнително още 6-ма са заявили желание да работят като санитари при необходимост, по обява отпреди седмица. Отзовали са се и двама доброволци – студент  по медицина и психолог.

До момента от обявените към 2 април дарения на обща стойност 200 хиляди лева, вече са пристигнали и инсталирани 3 броя реанимационни легла, 3 броя респиратори, 14 броя перфузори и 1 брой пациентски монитор, както и защитни облекла, предпазни шлемове и др. С дарени парични средства за закупени предпазни маски, еднократни защитни облекла, изградени са кислородни инсталации в две отделения, обобщи управителят д-р Тодоров.

« Назад