19 октомври 2020 г.

С водосвет на открито заради епидемията от корона вирус пред параклиса „Св. Иван Рилски” в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД, беше почетен небесният покровител на България и на българския лекар Свети Йоан Рилски Чудотворец.

Отец Николай и отец Емил отправиха колективна молитва към Бог да закриля областната болница като цяло, лекарите и всички, които са на първа линия с борбата с вируса. Те се помолиха и за здравето на семействата и близките на меидиците, на пациентите и на всички миряни-посетители на малкия Божи дом, изграден изцяло с дарения в двора на болницата. И както повелява традицията, поръсиха със светена вода изпълнителния директор на МБАЛ-Монтана д-р Тони Тодоров, представители на ръководството, лекари и медицински специалисти.

Вече четвърт век по инициатива на Българския лекарски съюз църковният празник на св. Иван Рилски – 19 октомври, се чества и като ден на българския лекар. Това не е случайно, защото в средните векове народът е наричал Йоан Рилски -  Свети Врач заради чудесата на изцеление, които е вършил.

 

« Назад