Oт детско и неонатологично отделения на МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" АД, гр.Монтана ревизираха исканията си за закупуване на необходимата им апаратура и ги сведоха до един транспортен кувьоз!! Това е доста нужен и скъп апарат, който нямат възможност да получат от спонсори, нито имат бюджет да закупят…

В МБАЛ Монтана разполагат с един транспортен кувьоз, който е с вграден респиратор, който е от 80-те години на миналия век, т.е. е на повече от 40 години, крайно амортизиран от тази дълга експлоатация, крайно несигурен и води до рискове. Преди 15 години е получен и друг транспортен кувьоз, втора употреба, който обаче няма вграден респиратор.

През 2013 г. по норвежкия механизъм е получен нов транспортен кувьоз, който обаче е несъвместим с линейките на болницата и няма как да се използва. Този кувьоз е и прекалено голям за помещенията на отделенията и няма как да се използва дори като стационарен такъв…

В момента Неонатологично отделение в Монтана е единственото за цяла Северозападна България.  И във Враца и във Видин вече нямат неонатологични отделения, така че  ражданията като брой се увеличиха в  Монтана и потокът от новородени за интензивно лечение - доносени и недоносени – също. Съответно поне няколко пъти месечно има  деца, при които е  необходимо лечение в неонатологични клиники 3-то ниво или които трябва да се транспортират в специализирани клиники по детска хирургия и кардиология.  Линейката пътува много пресечен терен/ пътува се през Стара планина в най-високата й част/. Много важно е тези деца да бъдат прецизно обдишвани, да се извърши транспортирането според правилата и по никакъв начин да не им се нанесат допълнителни увреждания или травми по време на транспортирането. На кратко:

  • Удобство за транспортиращия екип, който придружава детето: лесно да следи състоянието му и жизненоважните параметри;  да реагира навреме при необходимост
  • За детето и родителите- сигурност.

Транспортният кувьоз, който е нужен на болницата, трябва да отговаря на съвременните изисквания, да е лек, удобен за работа и най-вече надежден. Този, който отговаря на нуждите им, е на цена от 63 216 лв. (след отстъпка от близо 20 000 лв. за дарителска кампания). Той е оборудван с транспортна количка, която позволява малкият пациент да бъде поставен в отделението в кувьозаи безопасно транспортиран и прехвърлен към линейката. Транспортният кувьозе оборудван също с респиратор и вградена кислородна сензорна система, която следи за кислородната концентрация вътре в кувьоза.

В крайна сметка, акция Жълти стотинки-деца помагат на деца закупува транспортния кувьоз заедно с количката към него на обща стойност 40 440 лв., а от болницата в Монтана закупуват неонаталниятранспортен респиратор и така с общи усилия отделенията по педиатрия и неонатология на МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" АД гр.Монтана ще имат така нужния и чакан с години транспортен кувьоз, окомплектован с всичко необходимо и най-модерно и вече няма да „треперят“ когато транспортират бебенца за лечение в София!!!

Допълнително в рамките на акция Жълти стотинки са закупениперинатална чанта за транспортиране на малките пациенти в новия кувьоз, пулсоксиметър, спирометър и три перфузора.

« Назад