19 октомври 2021 г.

За втора година в условията на епидемия с водосвет на открито пред параклиса „Св. Иван Рилски” в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД, беше почетен небесният покровител на България и на българския лекар Свети Йоан Рилски Чудотворец.

Отец Николай в съслужение отправи молитва към Бог да закриля и дава сили на ръководството на областната болница, на лекарите и медицинските сестри, на целия персонал и всички, които са на първа линия в борбата с вируса. Те се помолиха и за здравето на семействата и близките на медиците, на пациентите и техните семейства и на всички християни и посетители на град Монтана и региона, както и за всички случайни посетители, които преминавайки пред двора на лечебното заведение се присъединиха към колективната молитва пред малкия Божи дом, изграден изцяло с дарения.

“Лекарите днес са живи светци” - каза в божественото си слово отец Николай. А директорът на областната болница д-р Тодор Тодоров им пожела да си вдъхнат още сили и издръжливост в изпитанията на пандемията, да работят всеотдайно с професионализъм и геройство.

Беше осветена икона на Сети Пантелеймон - патрон на аптекарите - която принесе в дар за параклиса 81-годишната Иванка Величкова от Монтана. И както повелява традицията, поръсиха със светена вода изпълнителния директор на МБАЛ-Монтана д-р Тони Тодоров, представители на ръководството, лекари и медицински специалисти.

Вече четвърт век по инициатива на Българския лекарски съюз църковният празник на св. Иван Рилски – 19 октомври, се чества като Ден на българския лекар и покровител на медиците. Според преданието Свети Йоан Рилски е извършил много чудеса на изцеление и още в средните народът го е е наричал Свети Врач.

 

« Назад