16 март 2022 г.

По инициатива на лекари от Военно-медицинска академия беше направено дарение на МБАЛ “Д-р Стамен Илиев” АД в Монтана.

Главен вдъхновител на идеята е коремният хирург доц. Майор Георги Попиванов от ВМА, който е и иподякон към Софийската митрополия на Българската православна църква. Той, заедно с боголюбиви колеги медици и братя и сестри в църквата с други професии събират дарение за болници, които в тия времена на пандемия от ковид  да повдигнат духа на лекари на първа линия и пациенти.

За персонала на отделенията по инфециозни болести и пулмологията на областната болница в Монтана те даряват икони с лика на Св. Лука Кримски и картини, а  за децата на медиците са осигурени 30 броя книжки с житието на светеца, библии, икони, картини на младата поповска художничка Ивайла Петрова и много други подаръци.

Всичко е избрано не случайно. Свети Лука Кримски е светецът хирург, покровител на лекарите. Картините на Ивайла Петрова пък изобразяват лекар със застанал зад гърба му Исус.

Дарението днес освети лично Видинският митрополит Даниил, в съслужение на архим. Антим, игумен на Клисурската света обител. Те извършиха  водосвет в болничния параклис и благословия на екипа на лечебното заведение в знак на признателност за неуморните и денонощни усилия на медиците не само по време ковид-пандемията.

Инициативата е финансирана и подпомогната от д-р Виктория Илиева от университетската болница „св. Иван Рилски“, София, Мадлена Младенова, Велина Тонева, докторант в Богословски факултет, г-жа Диана Хаджиангелова от Асоциацията на българите боледуващи от астма и хронични заболявания, Теодор Петров, Елена Азаренка и с активното съдействие на д-р Тони Тодоров, изпълнителен директор на МБАЛ-Монтана и г-н Борислав Борисов, началник на административно-стопанския отдел на болницата.

Управителят на МБАЛ-Монтана д-р Тони Тодоров благодари за направеното дарение и отново увери, че лечебното заведение ще продължи с усилията да прави всичко най-добро за пациентите, включително за тези с ковид-19. Той каза, че болницата е обезпечена с медикаменти срещу заразата, както и с персонал, като във всеки един момент от денонощието на дежурство са поне 30 човека на първа линия, които полагат грижи за инфектираните.

Д-р Тодоров благодари за оказаното доверие на ръководството на болницата, което наскоро получи от акционерите следващ мандат да продължи без персонални промени да управлява най-голямата болница в Северозапада.  Това доверие е заради усилията ни, с които успешно преведохме  финансово болницата през петте ковид вълни и продължаваме напред, каза д-р Тодоров

« Назад