Изпълнителният директор на болницата д-р Тодоров, кметът Златко Живков, председателят на Общинския съвет инж. Иво Иванов и съветници представиха пред медиите нововъведенията, направени със средства, одобрени и отпуснати от община  Монтана за тази година на МБАЛ-Монтана .

ОбС-Монтана след предложение и съгласуване с ръководството на лечебното заведение гласува да бъдат отпуснати на два транша общо 76 000 лева.

За 40 хиляди лева е поставена специална антибактериална  настилка във всичките четири зали на отделението по хирургия. Останалите средства в размер на 36 хиляди лева предстои да бъдат платени за нов анестезиологичен апарат за реанимацията на областната болница. В момента той се тества и ако бъде одобрен от лекарите, ще бъде закупен.

Управителят на МБАЛ-Монтана д-р Тони Тодоров изказа благодарност за отличното сътрудничество с кмета Живков и общинския съвет през годините, в резултат на което всяка година община Монтана подпомага болницата със средства за подобряване на работната среда, оборудване и апаратура. Д-р Тодоров припомни, че с подкрепа от общината през 2020 г. е оборудвана PCR лабораторията за тестване за ковид-19, а през миналата година са закупени ел. нож и операционна лампа за АГ-отделението, и реанимационни легла.

Кметът Златко Живков благодари на д-р Тодоров и целия екип за доброто управление на болницата, благодарение на което МБАЛ-Монтана е в добро финансово състояние, една от малкото в страната по думите му. „Община Монтана показва системно отношение и подкрепа за болницата, която е най-голямото и значимо лечебно заведение в Северозапада. Всяка година в бюджета залагаме средства за нашата болница, като приоритетите определя  ръководството на болницата. Когато се прави финансовата рамка за съответната година, докторите идват и обсъждаме как можем да помогнем", каза кметът Живков. Той благодари и на общинските съветници, че споделят същото схващане, че макар болницата да е държавна, тук се лекуват хората от община Монтана и тя трябва да е съпричастна.

Завеждащият отделението по хирургия д-р Красимир Каменов подчерта, че хирургията е натоварено отделение, което работи 24 часа в денонощието, затова трябва да е добре оборудвано. Годишно в него се лекуват около 4000 пациенти от целия Северозапад – Монтана, Видин, Враца, Мездра, Козлодуй, Берковица, Белоградчик, та чак и до Горна Оряховица. Не връщат никой, който е избрал или му се е наложило спешно да бъде приет. В отделението работят 8 доктори, от които двама с по две специалности, има и двама специализанти. Медицинските сестри са 22, като пет от тях са хирур

« Назад