Поставянето на ендопротеза е сред най-успешните и най-чести ортопедични операции. В болницата в Монтана станаха възможни...В Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Стамен Илиев” Монтана направиха първите операции за смяна на стави.
Лечебното заведение е сключило договор за манипулацията със здравната каса и първите пациенти се възстановяват от операции. 56- годишната Зоя Методиева от Монтана и  Боряна Иванова, на 62 години от село Николово, са с поставени тазобедрени ендопротези. Операциите на двете жени са извършени в монтанската болница от д-р Йордан Вълешков от университетската болница в Плевен и началникът на отделението по ортопедия и травматология на болницата в Монтана д-р Павел Цочев.
„Цените на тазобедрените стави са от 2760 до над 5000 лева. Пациентът внася цялата сума, след което здравната каса възстановява 1080 лева. Много важна след това е рехабилитацията”, уточни д-р Цочев. “Благодарение на ръководството на болницата, в лицето на изпълнителния директор д-р Цветан Тодоров, вече правим и тези операции. Следващата ни цел са операции на коляното”, каза още д-р Цочев. Операции за поставяне на изкуствени стави в България се правят от малко над 30 години. Поставянето на ендопротеза е сред най-успешните и най-чести ортопедични операции. В болницата в Монтана станаха възможни, след като отделението вече разполага с модерна операционна зала.

Операция на тазобедрена става МонтанаСмяна на тазобедрена става


„До сега пациентите от Монтана трябваше да пътуват за тези интервенции до София, Враца или Плевен”, уточни изпълнителният директор на болница „Д-р Стамен Илиев” д-р Цветан Тодоров и допълни, че транспортирането се спестява и хората могат да разчитат на грижите на местните лекари, които още известно време ще се направляват от водещи специалисти.
“Много сме благодарни на д-р Вълешков, д-р Цочев и екипа им. Те ни спасиха. Благодарим и на д-р Тодоров. Господ здраве да им дава”, споделиха Зоя Методиева и Боряна Иванова.
 

« Назад