Областният управител на Монтана Ивайло Петров дари кръвДо края на седмицата още служители на администрацията ще се включат в кампанията.

Областният управител на Монтана Ивайло Петров, неговата заместничка Нина Петкова, главният секретар инж. Иван Тодоров и още четирима служители на администрацията днес дариха кръв в “Кръвния център” на болницата в Монтана. Те бяха посрещнати от изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Цветан Тодоров. Здравното министерство спешно организира Национална дарителска акция по кръводаряване, заради недостиг на кръв. “За четвърти път дарявам кръв. Предишните три бяха в казармата, като два от тях бяха по спешност”, уточни Ивайло Петров, който пръв легна на масата. Областният управител се надява кампанията да се проведе и в други общини в Монтанско. “Разговарял съм с кметовете на Берковица и Вършец и там да направим акцията. Благодаря на областната болница в Монтана, че откликна на инициативата”, каза още Петров.

През миналата година в отделението по Трансфузионна хематология на болницата в Лом 2524 души са дарили кръв. Едва 30-40 от тях са били доброволци, уточни началникът на отделението д-р Елка Симеонова.

Всички, които желаят да станат донори, могат да направят това за град Монтана – в „Кръвна банка“ в МБАЛ-Монтана - понеделник, сряда и петък -  от 9:00 до 14:00 ч. от 17 до 28 септември;

за град Лом - в Кръвен център-Лом всеки работен ден от 8:00 до 15:00 ч. Допълнително информация за кампанията може да бъде получена на телефоните: 306 881/вътр.382; авт. вход 306 880-382 и 0887991334 – МБАЛ-Монтана; (0971) 60061/вътр.274 – Кръвен център-Лом.

Изискванията към кръводарителите са: да са напълно здрави, отпочинали и да не са консумирали алкохол 24 ч. преди акта на кръводаряване, да са над 50 кг и до 60 год., да не са употребили медикаменти и да са без тежки хронични заболявания.   Минималният срок между 2 кръводарявания да е най-малко 60 дни. Всеки, който иска  да стане кръводарител, е необходимо  да представи документ за самоличност.

« Назад