Опитът на Франция в донорството на органиД-р Кристиан Ламот, национален референт по донорство на Франция, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по трансплантация на органи, тъкани и клетки д.м. доц. д-р Силви Кирилов, и лекарите от агенцията – д-р Христов, д-р Гичева и д-р Илиев, участваха в работната среща, на която домакин бе изпълнителният директор на МБАЛ Монтана д-р Цветан Тодоров. Визитата бе в рамките на компонент „А” на проект „Акорд”, ръководен от Европейската комисия, в който България участва в частта „Съвместни проекти между две или повече държави – членки”, по организация на работа за набавяне на органи за трансплантация.

На презентацията присъстваха лекари от болницата в Монтана, включени в Комисията по установяване на мозъчна смърт, специалисти по анестезия и интензивно лечение, невролози и нефролози. Лечебното заведение в Монтана е една от 28-те донорски бази в България. Целта на посещението бе да се подпомогне процеса по реализация на донорството на органи, като се оценят конкретните проблеми, доколкото съществуват и се осигури необходимата логистична подкрепа за преодоляването им.

„Когато започнах в моята болница във Франция да агитираме за донорството, имахме само един пациент. Разбирам, че е много трудно да се вземе решение да станеш донор, но това е необходимо. Впоследствие донорите в моята болница станаха 40”, сподели пред лекарите в Монтана д-р Кристиян Ламот.

« Назад