Болницата в Монтана остава финансово стабилна на фона на растящата задлъжнялост в здравната система. За последната година дълговете на лечебните заведения са нараснали с над 170 млн. лева и вече превишават половин милиард лева. Въпреки влошаващата се картина в родното здравеопазване през 2013 година, по финансово-икономически и здравни показатели Многопрофилна болница за активно лечение /МБАЛ/  „Д-р Стамен Илиев” АД, гр. Монтана, продължава да е на едно от първите места в страната вече пета поредна година.
Това заяви на пресконференция изпълнителният директор на най-голямото здравно заведение в Северозападна България д-р Цветан Тодоров в деня, когато лекари от страни на ЕС, включително и България, протестират мирно с искания за по-добри условия на труд и за лечение на болните, по-високи възнаграждения, по-малко посегателства срещу хора в бели престилки и по-малко корупция в здравната система. В Монтана лекари също излязоха на мирен протест в двора на болницата малко след 13 часа днес.
„Държавното здравеопазване е в колапс, в реанимация на командно дишане”, така определи ситуацията пред журналисти д-р Цветан Тодоров.
Въпреки това, за пета поредна година, откакто той е поел лечебницата,  приходите надвишават направените разходи. От дейности по клинични пътеки на здравната каса  и от други пера за 2013-та болницата е получила около 14, 5 милиона лева, но е похарчила с няколко хиляди по-малко. Макар приходите да са по-малко от предходната година, то от  2009 –та досега те са се увеличили с 3,5 милиона, като следствие от въведени спешни мерки за добро управление, инвестиции в съвременна апаратура и иновативни методи на лечение, които привличат повече пациенти, след които влизат пари по клиничните пътеки в касата на болницата.Средната заплата поетапно се увеличава от 722 лева за 2008-ма,  до 949 лева през миналата, като лекарите се подписват срещу 1720 лева средно, а медицинските сестри и лаборанти – за 958 лева, което е над средното за бранша в страната.
През годините болницата печели проекти и привлича значителни европейски средства. В следствие на добро управление и реализирани излишъци след издръжката на лечебницата, влага и доста собствени средства за обновяване на сградния фонд и оборудването на отделенията с модерна медицинска техника и апаратура. Завареният амортизиран сграден фонд е ремонтиран с 1,2 милиона собствени средства и около 550 хиляди от Министерството на здравеопазването и сега повечето от отделенията отговарят на всички евростандарти. През тази година предстоят ремонти и на инфекциозното отделение и това по психиатрия. „Бяха осъществени и мащабни проекти, най-големият от който на стойност 7,5 милиона лева, за ранна диагностика на онкологични заболявания и пълно оборудване с апаратура на образната диагностика. Пациентите все още не знаят, че тук могат да се диагностицират срещу направление от специалист на мамограф, ядрено-магнитен резонанс, без да чакат ред с месеци за достъп до болница в София, както доскоро”, подчерта д.-р Цветан Тодоров. Догодина се очаква МБАЛ-Монтана да затвори цикъла с доболнична помощ, когато заработи нов лицензиран Медицински център.
Негативните тенденции в системата през 2013 г. водят обаче до това, че за първи път от 5 години насам болницата завършва годината с просрочени  плащания към доставчици на медикаменти, апаратура и услуги за над 1 милион лева, които към днешна дата са стопени до около 500 хиляди лева. МЗ прехвърли задълженията си за интензивни грижи на бюджета на здравната каса, тя пък въведе прогнозни месечни лимити на болниците с 10-15% по-ниски от миналогодишните. Така бави най-малко с месец разплащанията с болниците, оттам по веригата и те към  доставчиците си. Въпреки масираните проверки от НЗОК и Инспектората на МЗ,  категорично не са установени никакви нарушения при обществените поръчки и изразходването на публичните средства в нашата болница.
В декларация на Лекарския съюз преди днешния мирен протест се настоява за актуализиране на бюджета на касата, която до септември ще се опразни, но няма искане за оставка на здравния министър д-р Таня Андреева, тъй като това не е само нейно решение и отговорност, подчерта д-р Тодоров.
Въпреки проблемите в системата, болницата в Монтана ще продължи да е оазис на качествено здравеопазване за Северозападна България, няма да връщаме никой пациент, нито ще правим листа на чакащи за планов прием, ангажира се днес той.
Болницата разполага с 400 легла, разпределени в 22 отделения от всички клинични и хирургични специалности. 114 висококвалифицирани лекари, от които близо една трета с по две специалности, 260 медицинските сестри и лаборанти денонощно лекуват пациенти с остри заболявания, травми, изострени и хронични заболявания, оказват родилна помощ и прилагат оперативни интервенции. Тук се насочват за лечение и всички тежки и усложнени случаи от двете общински болници в област Монтана, от Видинско и някои общини от област Враца. Здравното заведение осигурява непрекъсната високоспециализирана, консултативна помощ за целия регион с водещи национални центрове и специалисти.
Настанените за лечение през миналата година са около 21 хиляди, а заедно с преминалите за преглед в Спешна помощ, броят на пациентите, на които е оказана помощ, е 30 хиляди. С лек спад, картината остава почти непроменена – намаляващо и все по-застаряващо население, което боледува все повече от социално значими болести, намаляваща раждаемост.
Добрите новини – намален повече от наполовина  дял на детската смъртност /4,91 на хиляда/ и лек спад при общата смъртност / 19 на хиляда/, което забавя темпа на отрицателния прираст на населението в региона /12 на хиляда жители/.
 

« Назад