Болницата в Монтана  е финансово стабилна, работи при обичайния си ритъм, няма да връща пациенти и да прави листа на чакащи, ще продължи да поема тежките случаи от целия Северозапад, въпреки въведените от здравната каса лимити за дейност, заяви на пресконференция изпълнителният директор д-р Тони Тодоров.
За месец май определеният лимит от касата за болницата е 804 878 лева. Реално изработените средства са 1 милион и 41 хиляди лева. За месец юни лимитът отново е около 800 хиляди лева по различните клинични пътеки, интензивна реанимационна дейност и хемодиализа. Като пример за месец май за реанимационни дейности са лимитирани около 18 хиляди лева, които са недостатъчни при положение, че стабилизирането и лечението на един пациент в реанимация дневно струва поне 500-600 лева.
Просрочените задължения на болницата в Монтана към края на май са 870 хиляди лева. 712 133 лева са неразплатените средства към доставчици на медикаменти и консумативи. Болницата дължи и такса - смет за 2013-та и 2014-та година в размер на 140 хиляди лева. Към фонд енергийна ефективност месечната вноска е 18 хиляди лева.
Текущите разходи за медикаменти и консумативи са 128 хиляди лева. С тях задълженията на болницата стават над 1 милион лева. До дни ще покрием около 250 хиляди лева стари задължения,след като касата ни преведе парите, успокои най-нетърпеливите доставчици д-р Тодоров. Засега никой от тях не е запорирал доставките на медикаменти и консумативи и храна за болните.

« Назад