Мобилен апарат за ранна диагностика на очни заболявания на бебета и деца получи като подарък от Българската Коледа болницата в Монтана.
МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” е една от 10-те в страната, които благодарение на дарителската инициатива на българския президент, вече имат техника, с която за пръв път да могат да преглеждат пациенти на възраст едва 6 месеца.
До сега първият диагностичен преглед и измерване при децата се правеше едва след навършването на втората им година, когато вече са в съзнателна възраст и могат да застанат на стационарния  авторефрактор, което за някои заболявания може да е късно и да влоши прогнозата за лечението им, обясни д-р Манкова, завеждащ очно отделение в МБАЛ-Монтана.
С мобилния детски авторефрактор ще могат да се откриват заболявания като „мързеливо око”, астигматизъм, кривогледство, късогледство, туморчета и катаракта при пеленачетата. Това вече е възможно, тъй като апаратът извършва измерването от метър дистанция. Пиукане и изрисувана усмивка на екрана и привличат детския поглед, а на принципа на видеокамера от разстояние лекарят заснема детското око. После със специален софтуер записът може да се прегледа на забавен кадър и да се видят евентуалните болестни промени.  Резултатите от измерването се съхраняват и архивират дигитално, като капацитетът на апарата е за данни на 100 хиляди пациенти, а също могат да се принтират и да се предоставят на болния.
Основната идея е с новия мобилен авторефрактор да се стигне до децата в детски ясли, градини и училища за ранна диагностика, без да се налага родителите им да ги довеждат в кабинета на очния лекар. Апаратът ще може да се ползва и при възрастни и трудно подвижни хора, които не могат да дойдат до кабинета, доволни от придобивката са д-р Манкова и д-р Събчев.
 

« Назад