Министър Москов и тони тодоровМинистерството на здравеопазването ще отпусне 201 512 лева за ремонт и оборудване на две отделения – родилно и инфекциозно. Договорът подписаха днес в Монтана здравният министър д-р Петър Москов и изп. директор на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” д-р Тони Тодоров.
Д-р Москов и заместникът му д-р Ваньо Шарков направиха оглед на двете отделения и разговаряха с пациенти преди да сложат подписите си под документа.
Двете отделения не са обновявани през последните десетилетия. В инфекциозно отделение, което не е ремонтирано основно от почти половин век, се лекуват и пациенти от видинска област. Все повече майки от цяла Северозападна България също избират болницата в Монтана да дарят нов живот, но доскоро това е ставало на родилно легло от 1965 г., което вече, по думите на министъра, е трябвало да е в музея. Неотдавна „Ротари клуб” дари ново модерно електрическо родилно легло, за което вече писахме.
„Двете отделения са особено важни за всяка областна болница. Предродилна зала е ужасна, снимайте я, подкани журналистите министър Москов. Там, по думите му, единственото, което може да се случи на бъдещите майки, е да получат стрес. Имаме уверението на д-р Тодоров, че след 3-4 месеца ремонтите ще са приключили и в двете отделения ще стане така, както е в повечето други в тази болница”, подчерта д-р Москов.
"Решени сме да осигурим нормални и безопасни условия на труд на колегите от Бърза помощ.", категоричен бе министър Москов. Той обеща отделението в Монтана да получи нужните две нови линейки.
„Особено важна за българското здравеопазване е Европа. Ето тук в Монтана на практика ЕС е ядрено-магнитният резонанс, скенерът, мамографът и цялото високотехнологично оборудване на отделението по образна диагностика. Това е една добре ръководена болница и затова и държавата ще помага”, подчерта здравният министър.
Няма да се закриват болници в област Монтана, заяви министър Москов. Той обаче подчерта, че преценката за дейността и обхвата на здравните заведения ще стане след няколко месеца, когато бъде изработена здравната карта на страната. Тя ще отрази специфичните  характеристики  на заболеваемостта и  на социалните характеристики на региона,  които също водят до определен тип заболеваемост. Тези показатели ще водят след себе си и нуждата от определена медицинска инфраструктура и специалисти.
„Не гледаме на нито една болница в област  Монтана като на болница,  която трябва да бъде закрита”, допълни зам.- министър Ваньо Шарков.
 

« Назад