Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов и изпълнителният директор на МБАЛ – Монтана д-р Цветан Тодоров откриха реновираното 2-ро отделение по пневмология и фтизиатрия на МБАЛ “Д-р Стамен Илиев” Монтана. Тържествен водосвет отслужиха свещеници от местния храм.

Фтизиатричното отделение на болницата в Монтана е създадено през 1969 година и оттогава не е правен основен ремонт. Със средства от Глобалния фонд за борба с туберкулозата в размер на 83 274 евро е извършен ремонт на отделението. Поставена е пластмасова дограма, сменена е инсталацията на парното, ВиК и ел. инсталацията. Ремонтирани са деветте болнични стаи, двата лекарски кабинета, манипулационната и сестрински стаи. Салонът е преустроен, като са обособени помещения за санитарите, столова и склад. По този начин се подобриха условията за пациенти и персонал и се изпълниха мерките за инфекциозен контрол.

Напълно ново е обзавеждането на отделението, закупено е със средства на болницата, в размер на близо 50 000 лева. Нови са мебелите в манипулационната, лекарските кабинети, подменени са болнични легла и шкафчета.
Второ отделение по пневмология и фтизиатрия на МБАЛ “Д-р Стамен Илиев” разполага с 25 легла. За болните се грижат двама лекари- специалисти, 8 медицински сестри и 7 санитари. Средно на година през отделението преминават по 180 пациенти.

„От началото на 2011 година са открити 65 нови случая на туберкулозно болни, като само за цялата 2010 година новите случаи са 64”, уточни началникът д-р Цветан Петров.

На откриването присъстваха доц. Донка Стефанова, консултант от Глобалния фонд и д-р Мария Замфирова- главен експерт.

« Назад